Sashimi
z tuńczyka i łososia
z sałatką z glonów wakame
Składniki na 6 porcji
Tuńczyk sashimi 300g
Łosoś polędwiczka – wycięty, jak
na sushi 300g
Glony wakame suszone 20g –
namoczyć we wrzątku, aż napęcznieją
Ogórek 150g umyć, przekroić,
usunąć miąższ łyżeczką,
pozostałą część pokroić w cienkie
plastry
Sposób wykonania
Wystudzone, odciśnięte glony
połączyć z plastrami ogórka,
przyprawić sosem przygotowanym z 30ml octu
ryżowego, 20g cukru i szczyptą soli.
Tuńczyka pokroić w cienkie
plastry, podobnie łososia,
dodatkowo z plasterków łososia
można zwinąć różyczkę i posypać sezamem.
Saskimi podawać z wasali, sosem
sojowym i płatkami marynowanego imbiru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz