sobota, 10 maja 2014

Sashimi z tuńczyka i łososia



Sashimi z  tuńczyka i łososia
 z sałatką z glonów wakame

Składniki na 6 porcji

Tuńczyk sashimi  300g
Łosoś polędwiczka – wycięty, jak na sushi  300g
Glony wakame suszone 20g – namoczyć we wrzątku, aż napęcznieją
Ogórek 150g umyć, przekroić, usunąć miąższ łyżeczką,
pozostałą część pokroić w cienkie plastry

Sposób wykonania

Wystudzone, odciśnięte glony połączyć z plastrami ogórka,
 przyprawić sosem przygotowanym z 30ml octu ryżowego, 20g cukru i szczyptą soli.
Tuńczyka pokroić w cienkie plastry, podobnie łososia,
dodatkowo z plasterków łososia można zwinąć różyczkę i posypać sezamem.
Saskimi podawać z wasali, sosem sojowym i płatkami marynowanego imbiru





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz