sobota, 10 maja 2014

Grate






Grate

Składniki na 10 - 12 porcji

Mleko 500ml
Żółtka 4szt.
Mąka 50g
Cukier 125g
Laska wanilii
Skórka pomarańczowa
Mrożone owoce /maliny, jeżyny, truskawki/  1500g

Sposób wykonania

Żółtka z  cukrem zmiksować, dodać mąkę.
Zagotować mleko z laską wanilii i skórką pomarańczową.
Do gotującego mleka wlać gotowy krem i zagotować, wystudzić
Do zimnego kremu dodać 150g ubitej śmietany.

Biszkopt

Jaja 6szt.
Cukier 6 łyżek
Mąka 6 łyżek
Cukier waniliowy 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni

/ Można użyć gotowych biszkoptów /

Spody miseczek do zapiekania wyłożyć biszkoptem,
 przykryć owocami,
zalać gotowym kremem,
wstawić do gorącego piekarnika na około 6 minut, tak, aby się lekko podgrzały owoce i krem.
Posypać cukrem pudrem i zrumienić palnikiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz