Filet z kaczki podany z pure z batatów i jabłek z sosem z czerwonego wina i żurawiny
Przepis dla 4 osób
Pierś z kaczki 4 szt
Przyprawy: 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki oliwy
Czosnek posiekać bardzo drobno połączyć z oliwą i
przyprawami,
marynować mięso i odstawić na 12 h w chłodne miejsce.
Następnie rozgrzać patelnię i obsmażyć mięso najpierw od
strony skóry tak, aby wytopić sporą część tłuszczu, dopiec w piekarniku (180 stopni), według uznani.
Pure z batatów i jabłek
Bataty 250 g
Jabłko 150 g
Łyżeczka masła
Przyprawy: sól
Możemy dodać odrobinę imbiru
Bataty obrać, ugotować w osolonej wodzie, jabłko obrać,
usunąć gniazdo, pozostałą część pokroić
w kostkę i dusić na maśle do momentu, aż
jabłko zmięknie, przyprawić do smaku.
Całość zmiksować, tak, aby powstało pure.
Sos z czerwonego wina i żurawiny
100 ml
czerwonego Porto
80 g konfitury z żurawiny
120 ml sosu demiglace
Czerwone wino gotujemy z żurawina z konfitury do momentu aż
zacznie gęstnieć, dodajemy demiglace, jeszcze chwile gotujemy, doprawiamy do
smaku, cedzimy.
Całość ułożyć na talerzu w kompozycję, według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz