niedziela, 12 stycznia 2014

Zapraszam do kulinernej uczty...Danie główne: Filet z kaczki podany z pure z batatów i jabłek z sosem z czerwonego wina i żurawiny



Filet z kaczki podany z pure z batatów i jabłek z sosem z czerwonego wina i żurawiny



 

 Przepis dla 4 osób 

Pierś z kaczki 4 szt
Przyprawy: 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki oliwy

Czosnek posiekać bardzo drobno połączyć z oliwą i przyprawami, 
marynować mięso i odstawić na 12 h w chłodne miejsce.
Następnie rozgrzać patelnię i obsmażyć mięso najpierw od strony skóry tak, aby wytopić sporą część tłuszczu, dopiec w piekarniku (180 stopni),  według uznani.

Pure z batatów i jabłek
Bataty 250 g
Jabłko 150 g
 Łyżeczka masła
Przyprawy: sól
Możemy dodać odrobinę imbiru

Bataty obrać, ugotować w osolonej wodzie, jabłko obrać, usunąć gniazdo, pozostałą część pokroić 
w kostkę i dusić na maśle do momentu, aż jabłko zmięknie, przyprawić do smaku. 
Całość zmiksować, tak, aby powstało pure.

Sos z czerwonego wina i żurawiny
 100 ml  czerwonego Porto
80 g konfitury z żurawiny
120 ml sosu demiglace

Czerwone wino gotujemy z żurawina z konfitury do momentu aż zacznie gęstnieć, dodajemy demiglace, jeszcze chwile gotujemy, doprawiamy do smaku, cedzimy.

Całość ułożyć na talerzu w kompozycję, według uznania. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz